Ilmainen toimitus yli 60€ tilauksiin

Vauvan kehitys,Tuntoaistin Kiehtova Matka kohdusta Alkaen

Vauvan kehitys, tuntoaisti

Tuntoaisti on yksi ensimmäisistä aisteista, joka alkaa kehittyä sikiövaiheessa Tuntoaisti on yksi ihmisen puolustusmekanismeista. Jos tuntoaisti toimii puutteellisesti tai puuttuu kokonaan, ihminen ei huomaa itseensä kohdistuvia vaaroja.  Sikiö kokee maailmaa kosketuksen, paineen ja liikkeen kautta äidin kohdussa. Tämä huimaava matka tuntoaistin kehityksessä jatkuu syntymän jälkeen ja vaikuttaa vauvan myöhempään vuorovaikutukseen ympäristön kanssa.

Kohdussa: Ensikosketus Äidin Kanssa

Sikiön tuntoaisti alkaa kehittyä varhaisessa vaiheessa raskautta. Jo 8. raskausviikon aikana sikiöllä on kyky reagoida kosketukseen, ja se voi aistia äidin kosketuksen kohdun seinämien läpi. Tämä ensimmäinen kosketus luo alkua vauvan tietoisuudelle ympäröivästä maailmasta. Vauvan kehitys on kiehtovaa seurattavaa.

 Sikiövaiheen Hienovaraiset Liikkeet

Kun raskaus etenee, sikiö alkaa tehdä omia liikkeitään. Se huitoo käsiään, potkii ja kääntelee päätään. Nämä liikkeet stimuloivat sikiön tuntoaistia, kun se koskettaa kohdun seinämiä ja kokee nesteen ympärillään.
Sikiö alkaa tunnustella, mihin se ylettyy; napanuoraan, kasvoihin ja raajoihin. Sikiö alkaa erottaa erilaisia tuntemuksia, kuten pehmeän kosketuksen ja pienen vastuksen liikkeissään.
Moni äiti on huomannut, että sikiö lähtee leikkimään vatsanpeitteiden läpi, kun sikiön jalkaa kosketetaan vastaa sikiö pienellä jalallaan vastakosketuksena.

Synnytys: Ensimmäiset Kosketukset Maailmaan

Synnytyksen hetkellä vauva saa ensimmäiset kosketuksensa ulkomaailmaan. Synnytystapa vaikuttaa tähän kokemukseen – keisarileikkauksella syntyvän vauvan ensikosketus voi olla erilainen kuin luonnollisen synnytyksen kautta syntyvän.
Kosketuksella on suora yhteys oksitosiinijärjestelmään ja muihin hyvän olon hormonien välitysjärjestelmiin. Kosketuksen kautta stressitaso laskee nopeasti.

Varhainen Vauva-aika: Ihokontaktin Merkitys

Ihokontakti on tärkeä varhaisessa vauva-ajassa. Vauvan ja vanhemman välinen kosketus edistää vuorovaikutusta ja kiintymyssuhdetta. Vauvan tuntoaisti on herkkä ja vastaanottavainen, ja lempeä kosketus tuottaa turvaa ja lämpöä.

Mitä on kenguruhoito:

Kenguruhoito, myös nimeltään ihokontaktihoito tai kangooroo-äitiys, on hoitomenetelmä vastasyntyneiden hoidossa, joka painottaa läheisyyttä ja ihokontaktia vanhemman ja vauvan välillä. Menetelmä sai alkunsa Etelä-Amerikassa, erityisesti Kolumbiassa, missä sitä kehitettiin vastaamaan ennenaikaisesti syntyneiden vauvojen tarpeisiin. Kenguruhoito on sittemmin levinnyt laajasti ympäri maailmaa ja sitä käytetään nykyään myös täysiaikaisesti syntyneiden vauvojen hoidossa.
Kenguruhoidossa vauva pidetään paljaana vanhemman rintakehällä tai vatsalla, ihokontaktissa. Tämä jäljittelee kengurun tapaa kantaa poikasiaan pussissaan. Menetelmä tarjoaa useita etuja:
Lämpötilan Säätely: Ihokontakti auttaa säätämään vauvan kehon lämpötilaa, mikä on erityisen tärkeää ennenaikaisesti syntyneiden vauvojen kohdalla.

Hengitystoiminnan Stabilointi: Kenguruhoito voi auttaa stabiloimaan vauvan hengitystoimintaa ja hapensaantia.

Imetys: Ihokontakti edistää imetystä ja auttaa vauvaa löytämään rinnan.

Vuorovaikutus ja tunnehyvinvointi: Läheisyys vanhemman kanssa edistää vuorovaikutusta ja luo tunnehyvinvointia vauvalle.
Tutkimukset ovat osoittaneet useita positiivisia vaikutuksia kenguruhoidolla:


Yksi tutkimus (Boundy et al., 2016) havaitsi, että kenguruhoito vähentää ennenaikaisesti syntyneiden vauvojen kuolleisuutta ja infektioita.

Toisessa tutkimuksessa (Lawn et al., 2010) todettiin, että kenguruhoito voi edistää vauvojen painonnousua ja auttaa äitejä tuottamaan enemmän maitoa.
Kenguruhoidon on myös havaittu vähentävän vastasyntyneiden stressihormonitasoja ja lisäävän heidän unensaantiaan.
Lue kenguruhoidon tarina täältä

Vauvan kehitys Taaperoksi: Motoriikan ja Tuntoaistin Yhteistyö

Aluksi vauva vastaanottaa suuren osan aistitiedostaan suunsa ja ihotuntonsa avulla.Vastasyntyneellä vauvalla tuntoaisti on herkin suun alueella. Tavaroiden vieminen suuhun ja kosketteleminen käsin ovat vauvan tapoja tutustua ympäristöönsä ja uusiin asioihin.
Kun vauva kasvaa taaperoksi, tuntoaisti ja motoriikka alkavat yhdistyä. Taapero tutkii ympäristöään koskettelemalla, tarttumalla ja kokeilemalla erilaisia pintamateriaaleja. Muovailuvaha on hyvä väline stimuloida tuntoaistia.Tuntoaisti ohjaa myös motorisia taitoja, kuten kävelyä ja objektien käsittelyä.

Lapsuus: Leikin Maailma ja Tuntoaisti

Lapsuudessa tuntoaisti jatkaa kehittymistään leikin kautta. Lapset nauttivat erilaisten materiaalien tunnustelemisesta, kuten hiekan, mudan ja erilaisten tekstiilien. Leikki tarjoaa monipuolisia kokemuksia, jotka stimuloivat tuntoaistia ja edistävät aistien integraatiota.

Lähteet:

https://yle.fi/aihe/artikkeli/2009/03/18/sikio-oppii

https://www.nursingtimes.net/clinical-archive/neurology/the-senses-4-touch-physiology-of-the-sensation-and-perception-of-touch-13-12-2022/

https://www.terve.fi/artikkelit/aistit-auttavat-voimaan-hyvin

https://kaksplus.fi/vauva/kenguruhoito/

Share the Post:

Related Posts

Join Our Newsletter