Ilmainen toimitus yli 60€ tilauksiin

Vauvan Kehitys, hajuaisti matkan alussa

Vauvan kehitys, hajuaisti

Vauvan kehitys kohdussa on ainutlaatuinen matka, ja yksi ensimmäisistä aisteista, jotka heräävät eloon, on hajuaisti. Sikiön hajuaisti alkaa kehittyä varhain raskauden aikana, ja tämä prosessi on monimutkainen, kiehtova ja vaikuttava äidin ja vauvan vuorovaikutuksen kannalta.

Varhaiset Vaiheet:

Hajuaistin kehitys alkaa jo varhaisessa raskauden vaiheessa. Noin seitsemännen raskausviikon tienoilla sikiöllä on ensimmäiset merkit hajuaistin hermosolujen muodostumisesta.
Sikiön kyky havaita hajuja kehittyy raskauden aikana, ja sen voidaan olettaa alkavan havaita hajuja melko varhain. On kuitenkin tärkeää huomata, että sikiön hajuhermosolut ovat aluksi melko primitiivisiä, ja täysi hajuhermojen toiminta kehittyy vasta myöhemmin raskauden aikana ja syntymän jälkeen.
Sikiö aistii lapsivedestä hajuja kun nenän sensoriset neuronit jotka vastaanottavat hajumolekyylejä kehittyvät viikolta 24 alkaen.Tämä herkkä prosessi jatkuu läpi raskauden, kun sikiön hajuhermosolut alkavat kehittyä ja yhdistyä aivojen osiin, jotka liittyvät hajujen havaitsemiseen.
Hajuaistinsolut ovat erikoistuneita soluja, jotka tunnistavat erilaisia hajuja kemiallisten yhdisteiden avulla.

Sikiön altistuminen hajuille:

Sikiö altistuu äidin kehossa kiertäville erilaisille hajuille. Äidin ruoansulatusprosessit, käytetyt kosmetiikkatuotteet ja ympäristön hajut voivat kaikki vaikuttaa sikiön hajuaistiin. Erityisen merkittävä on amnioottinen neste eli lapsivesi, joka ympäröi sikiötä. Sikiö hengittää ja nielee tätä nestettä, mikä voi altistaa sen äidin nauttimille maku- ja hajumolekyyleille.

Makuyhteys:

Hajuaisti ja maku liittyvät läheisesti toisiinsa. Sikiö pystyy maistamaan amnioottisen nesteen kautta äidin nauttimia makuja. Tämä varhainen altistuminen erilaisille makuille voi vaikuttaa vauvan myöhempään makumieltymykseen syntymän jälkeen. Tutkimukset ovat osoittaneet, että vauvat saattavat suosia niitä makuja, joita he ovat kokeneet kohdussa.

Tunneperäinen Yhteys:

Hajuaisti liittyy myös vahvasti tunteisiin ja muistiin. Hajujen muistaminen on yksi voimakkaimmista muistin muodoista, ja sikiön altistuminen erilaisille hajuille voi luoda varhaisia tunnesiteitä. Äidin hajut voivat tuoda mukanaan tunneperäisiä reaktioita ja turvallisuuden tunnetta syntymän jälkeen.
Heti syntymän jälkeen äidin rinnat tuottavat voimakkaan hajun, joka on tuttu vastasyntyneelle. Tämä haju auttaa vauvaa tunnistamaan rinnan ja liikkumaan kohti sitä. Hajuaistilla on elintärkeä rooli ruoan löytämisessä.

Vaikutus Vanhemman ja Vauvan Yhteyteen:

Sikiön hajuaisti voi myös vaikuttaa vanhemman ja vauvan väliseen yhteyteen syntymän jälkeen. Vauvan kehitys on nopeaa. Vauva voi tunnistaa vanhemman hajut, erityisesti äidin hajun, ja tämä tunnistaminen voi olla osa varhaista kiintymystä ja vuorovaikutusta.

Muistot mitkä säilyvät:

Hajuaisti on voimakas muistin laukaisija, ja hajujen kyky herättää muistoja on usein voimakkaampi kuin muiden aistien, kuten näkö- tai kuuloaistin. Tämä johtuu siitä, että aivot prosessoivat hajuaistiin liittyvää tietoa suoraan limbiseen järjestelmään, joka liittyy tunteisiin ja muistiin.
Monien vuosien jälkeen jokin tuttu tuoksu voi laukaista voimakkaan elävän muistikuvan. Voit lukea muistoista enemmän täältä

Yhteenveto:

Hajuaisti on merkittävä osa vauvan kehitystä, ja sen kehittyminen kohdussa luo perustan myöhempää hajumaailmaan sopeutumista varten.
Sikiön altistuminen erilaisille hajuille luo ainutlaatuisen ympäristön, joka vaikuttaa paitsi sen fyysiseen kehitykseen myös tunteiden ja muistin muodostumiseen. Vauvan hajuaistin kehitys on yksi ensimmäisistä askeleista kohti monipuolisen maailman tutkimista syntymän jälkeen.

Lähteet:

https://www.duodecimlehti.fi/duo16980

https://www.brainfacts.org/thinking-sensing-and-behaving/smell/2015/making-sense-of-scents-smell-and-the-brain

https://www.helsinginuutiset.fi/teemat/4352487

Share the Post:

Related Posts

Join Our Newsletter