Ilmainen toimitus yli 60€ tilauksiin

Vauvan kehitys, matka Kuuloon

Vauvan kehitys kuuloaisti

Täytyy Kuulla, Täytyy Kokea

Vauvan kehitys on hämmästyttävä matka, joka alkaa jo äidin kohdussa. Yksi keskeisistä kehitysalueista on kuulo, joka avaa oven vauvan maailmaan äänien, puheen ja musiikin kautta. Tässä blogissa sukellamme syvemmälle vauvan kuulon kehitykseen, alkaen sikiövaiheesta.

Sikiövaihe: Äänten Hiljainen Taika

Vauvan kuulon kehitys alkaa jo sikiövaiheessa kehittymään. Sikiön kuuloaisti toimii jo raskauden puolivälistä alkaen . On mahdollista, että sikiö kuule ääniä jo viikkoja ennen kuin kuulo on täysin kehittynyt. Voi olla, että sikiö kuuleekin ensimmäiset äänet, joka yleisesti on oman äidin ääni, jo raskausviikon 16 paikkeilla. Vauvan kehitys on kiehtovaa seurattavaa.

Sikiön korvien ulkoiset osat kehittyvät pääasiassa raskausviikkojen 10.–20. aikana. Kuulon hermostoherkkä alue kehittyy raskausviikkoon 25. mennessä (Stanley & Browne, 2008), ja raskausviikolla 27 sikiön kuulo on täysin kehittynyt.

Äidin Ääni ja Ensimmäiset Tunnetut Sävelet

Sikiön ensimmäinen altistuminen äänille tapahtuu usein äidin kehon sisäisistä äänistä, kuten sydämen sykkeestä, veren virtauksesta ja muiden sisäelinten äänistä.
Usein äidin ääni tulee olemaan yksi ensimmäisistä äänistä, joihin sikiö reagoi

Myöhemmin raskaudessa sikiö alkaa reagoida myös äänille äidin ympäristöstä, kuten äidin ääneen ja ulkoisille äänille. Sikiön kuuloelimet ovat herkkiä matalille taajuuksille, ja ne voivat erottaa matalia ääniä selkeämmin

Äänien kulkua kohdun läpi vaimentaa lapsivesi ja muut äidin kudokset. Tästä syystä sikiö kuulee parhaiten matalia ääniä korkeiden äänien sijaan.

Laulaisinko masulleni?

Yksi esimerkki tällaisesta tutkimuksesta on “Fetal Responses to Maternal Voice and Touch” (Kisilevsky et al., 2003). Tässä tutkimuksessa tarkasteltiin sikiöiden reaktioita äidin ääneen ja kosketukseen raskauden eri vaiheissa.

Tutkimuksessa äidit lauloivat tutuimpia lastenlaulujaan kahdesti päivässä useiden viikkojen ajan. Sitten tutkijat analysoivat sikiöiden liikkeitä ja sydämen sykettä käyttäen ultraääniä ja sikiön elektrokardiografiaa.
Tulokset viittasivat siihen, että sikiöt reagoivat äidin lauluun liikkeillä ja sydämen sykkeen muutoksilla.

Vaikka tämä on yksi esimerkki tutkimuksesta, joka käsittelee sikiöiden reaktioita äidin lauluun, on muitakin tutkimuksia, jotka ovat tarkastelleet samankaltaisia kysymyksiä.
Yleisesti ottaen sikiöiden äänentunnistusta ja reaktioita ääniin on tutkittu useilla tieteellisillä tutkimuksilla, mutta yksittäiset tutkimustulokset voivat vaihdella ja edellyttävät tarkempaa tietoa ja perehtymistä kuhunkin tutkimukseen.

Voit lukea lisää täältä

Millä Lailla musiikki voi auttaa minua tai vauvani kehitystä?

1. Rauhallinen ja Lempeä Musiikki:

Valitse rauhallista ja lempeää musiikkia, joka ei ole liian voimakasta tai äänekästä. Tällainen musiikki voi luoda rauhallisen ympäristön ja edistää rentoutumista sekä äidille että sikiölle.

2. Klassinen Musiikki:

Klassinen musiikki, kuten Mozartin, Bachin tai Beethovenin sävellykset, on suosittu valinta raskauden aikana. Jotkut tutkimukset (Kisilevsky et al., 2003) ovat viitanneet siihen, että klassinen musiikki voi vaikuttaa positiivisesti aivojen kehitykseen.

3. Äidin Suosikkikappaleet:

Soita musiikkia, jota äiti rakastaa ja joka luo positiivisia tunteita. Äidin tyytyväisyys ja rentoutuminen voivat välittyä sikiölle.

4. Luonnonäänet:

Joillekin äideille ja sikiöille luonnonäänet, kuten meren kohina, lintujen laulu tai sademetsän äänet, voivat olla rauhoittavia.

5. Äänetön Musiikki:

Äänetön musiikki, kuten ambient-musiikki tai instrumentaalit kappaleet, voi tarjota lempeää taustamusiikkia ilman sanoja.

6. Rakastetut Laulut:

Laulaminen äidin tai isän äänellä voi olla erityisen merkityksellistä. Tutut laulut ja loruileminen voivat luoda läheisyyttä ja yhteyttä.

7. Riippuu Yksilöllisistä Mieltymyksistä:

Lopulta paras musiikki valitaan yksilöllisten mieltymysten perusteella. Jokainen sikiö ja äiti on ainutlaatuinen, ja se, mikä toimii yhdelle, ei välttämättä sovi toiselle.

On tärkeää huomata, että jokainen sikiö on erilainen, ja reaktiot musiikkiin voivat vaihdella. Jotkut sikiöt voivat näyttää reagoivan musiikkiin liikkumalla aktiivisemmin, kun taas toiset voivat olla rauhallisia tai jopa nukkua.
Tärkeintä on, että valitset musiikin, joka luo positiivisia tuntemuksia ja rentouttaa sekä sinua että sikiötä.

Raskauden loppupuolella ja syntymän jälkeen vauvan kehitys

Etenkin raskauden loppupuolella sikiö alkaa havaita äänteitä ja äänneryhmien kestoja, painoja ja sävelkulkuja. Sikiövaiheessa opittu voi säilyä muistissa syntymän jälkeen jopa useita kuukausia. Sikiö voi erottaa eri kielten ääniä ja että tällainen kielten erottaminen voi jatkua syntymän jälkeen.
Tämä voi olla osittain seurausta siitä, että sikiö altistuu äidin puhumalle kielelle raskauden aikana. Tässä mielessä voidaan sanoa, että sikiö voi tunnistaa äidinkielensä ainakin äänensävyjen, intonaation ja rytmin perusteella.

Syntyessään vauva tunnistaa puhetilanteisiin liittyviä tunteita sekä äidinkielensä .Aivoihin on tarttunut myös oman äidin puhetyyli ja lempimusiikki.
Vastasyntynyt siis kykenee tunnistamaan puheäänen perusteella äitinsä ja toiset sellaiset henkilöt, jotka ovat puhuneet äidille jatkuvasti loppuraskauden aikana.
Jos äiti on soittanut usein tiettyä musiikkia, vastasyntynyt voi muistaa musiikin kuullessaan sen. Näin ollen lasta voidaan tarvittaessa rauhoitella näillä jo tutuilla kappaleilla tai musiikillisilla elementeillä. (Huotilainen & Fellman, 2009.)
Tutkimuksissa voidaan todeta, että sikiöaikainen musiikinkuuntelu todella voi todella olla sikiölle eduksi oppimisessa ja syntymän jälkeisessä vuorovaikutuksessa ja vauvan kehityksessä.

Oman ainutlaatuisen vauvan kehitys tarjoaa vanhemmille mahdollisuuden oppia ja kasvaa yhdessä lapsensa kanssa. Se avaa oven ymmärrykseen lapsen yksilöllisistä tarpeista, kiinnostuksen kohteista ja vahvuuksista. Jokainen saavutus, olipa se sitten pieni tai suuri, on juhlan aihe, joka vahvistaa siteitä vanhemman ja vauvan välillä. Tämä matka täynnä kasvua, oppimista ja ilonhetkiä on ainutlaatuinen.

Lähteet

https://yle.fi/aihe/artikkeli/2015/05/13/mita-kohdussa-oppiisikion-kuuloaisti-toimii-raskauden-puolivalista-alkaen

https://yle.fi/aihe/artikkeli/2009/03/18/sikio-oppii

Huotilainen M. & Fellmann V. (2009). Sitä äitiä kuuleminen jonka kohdussa asunto. 

Share the Post:

Related Posts

Join Our Newsletter