Ilmainen toimitus yli 60€ tilauksiin

Vauvan kehitys, matka makuaistin maailmaan

Vauvan kehitys makuaisti matka

Tervetuloa tutustumaan vauvojen makumaailmaan, joka alkaa jo kohdussa! Vauvan makuaisti on kiehtova osa kehitystä, joka alkaa saada muotoaan varhain raskauden aikana. Tässä blogissa sukellamme syvemmälle siihen, milloin vauva alkaa maistaa makuja kohdussa, miten makuaisti kehittyy, mikä siihen vaikuttaa. Vauvan kehitys on huikeaa!

Ihminen maistaa nykykäsityksen mukaan ainakin viittä perusmakua: karvas, suolainen, makea, umami ja hapan.
Makuaistimme perusmakujen tehtävänä on auttaa meitä tunnistamaan syömäkelpoiset ja ravinteikkaat ruoat. Perusmaut makea ja umami kertovat ruoan ravinnepitoisuudesta, kun taas esimerkiksi karvas maku indikoi myrkyllisyydestä.

Varhaiset Vaiheet: Makuja Kohtuun Saapuessa

Sikiön makuaisti alkaa kehittyä jo kohdussa. Makuaisti alkaa kehittyä jo varhaisessa raskauden vaiheessa, noin 9. raskausviikosta eteenpäin. Tuolloin alkio on vasta muuttunut sikiöksi. Makuja sikiö pystyy alkaa hiljalleen havaitsemaan 13-15 raskausviikoilla . Maku- ja hajuaisti kuitenkin kehittyvät vielä syntymänkin jälkeen.

Miten Makuja Siirtyy Kohdusta Sikiölle?

Vauva altistuu eri makuelämyksille äidin syömisen kautta. Amnionivesi, joka ympäröi sikiötä kohdussa, sisältää aineita äidin verestä, ja nämä aineet voivat antaa amnionivedelle erilaisia makuja. Sikiö sitten nielee amnionivettä ja altistuu näin äidin syömille makuille.

Reaktiot Äidin Syömiin Aineisiin

Tutkimukset ovat osoittaneet(Mennella ja Beauchampin (1993) tekemä tutkimus, jonka tulokset julkaistiin “Chemical Senses” -lehdessä) että sikiöt voivat reagoida äidin syömiin erilaisiin ruokiin ja aineisiin. Esimerkiksi äidin syöminen mausteisia ruokia voi aiheuttaa sikiön liikkeitä ja reaktioita. Tämä antaa vihjeitä siitä, että sikiö voi havaita makuvivahteita jo kohdussa.


Toinen tutkimus, jonka toteuttivat Schaal, Marlier ja Soussignan (2000), tutki äitien ruokavalion vaikutusta vauvojen makumieltymyksiin. Tutkimuksessa havaittiin, että vauvojen, joiden äidit olivat nauttineet anista raskauden aikana, näyttivät osoittavan suurempaa mieltymystä aniksen makuun imetyksen aikana. Tämä tuki ajatusta siitä, että sikiöt voivat aistia ja muistaa makuja, joille he altistuvat äidin ruokavalion kautta.

On tärkeää huomata, että aiheesta on edelleen tutkimusta käynnissä, ja uudempia tutkimuksia on tehty. Lisäksi monimutkainen vuorovaikutus äidin ruokavalion, sikiön altistumisen ja vauvan kehityksen makumieltymysten välillä vaatii jatkuvaa tutkimusta. Vaikka emme voi vielä täysin ymmärtää, miten tämä vuorovaikutus tapahtuu, viitteet siihen, että sikiöt voivat aistia makuja kohdussa, ovat kiinnostaneet tutkijoita ja herättäneet lisätutkimustarpeita vauvan kehityksestä.

Makuaistin Kehittymisen Vaiheet

Synnynnäinen taipumus makeaan:

Synnyttyään vauvoilla on synnynnäinen taipumus makeaan makuun. Tämä on evolutiivinen piirre, joka liittyy imetykseen. Äidinmaidon makeus ja ravitsemuksellinen rikkaus ovat ensimmäisiä makuelämyksiä vauvalle.

Perusmaut alkavat erota:

Varhaisessa vaiheessa vauvat voivat erottaa perusmaut, kuten makean, suolaisen, hapan ja karvaan. Tämä auttaa heitä sopeutumaan monipuoliseen ruokavalioon syntymän jälkeen. Makujen määrittelystä voit lukea enemmän täältä

Hienosäätö myöhemmin raskaudessa:

Makuaisti hienosäätää itsensä myöhemmässä raskauden vaiheessa, kun sikiön makuhermot ja -reseptorit kehittyvät lisää.

Vaikutukset Vauvan Makuaistiin

Ruokavalio äidin raskauden aikana:

Äidin ruokavalio raskauden aikana voi vaikuttaa siihen, mitä makuelämyksiä vauva saa kohdussa. Monipuolinen ja ravitseva ruokavalio voi tarjota vauvalle monenlaisia makuvivahteita. Valkosipulin ja inkiväärin maut voivat tulla tutuksi vauvalle jo kohdussa.

Perinnöllisyys:

Geneettiset tekijät voivat myös vaikuttaa vauvan makuaistiin. Joillain vauvoilla voi olla synnynnäisiä mieltymyksiä tietyille makuvivahteille.

Imetys

Imetyksen aikana vauva voi maistella äidin syömien erilaisten ruoka-aineiden makua äidinmaidon kautta. Äidinmaidon maku voi muuttua sen perusteella, mitä äiti syö, ja tämä voi vaikuttaa vauvan makuelämyksiin. 

Monipuolisuus ja makumaailman laajentuminen:

  • Imetys tarjoaa vauvalle mahdollisuuden kokea monipuolisia makuja, kun äiti nauttii erilaisia ruoka-aineita.
  • Tutkimukset ovat osoittaneet, että vauvat, joiden äidit ovat syöneet monipuolisesti, ovat altistuneet monille eri makuelämyksille, mikä voi auttaa laajentamaan heidän makumaailmaansa myöhemmin, kun he alkavat maistella kiinteitä ruokia.

Makuvivahteet ja imetyskerrat:

  • Äidinmaidon maku voi muuttua sen mukaan, mitä äiti syö.
  • On havaittu, että vauvat voivat reagoida eri tavoin äidinmaidon makuun ja voivat osoittaa mieltymyksiä tai vastustusta eri makuvivahteita kohtaan imetyksen aikana.

Varhainen altistuminen uusiin makuun:

  • Varhainen altistuminen erilaisille makuelämyksille imetyksen kautta voi luoda perustan vauvan myöhempään ruokamaisteluun.
  • Tämä voi auttaa vauvaa sopeutumaan monipuoliseen ruokavalioon, kun hän aloittaa kiinteät ruoat.

On kuitenkin tärkeää huomata, että vauvojen reaktiot voivat olla yksilöllisiä. Jotkut vauvat saattavat reagoida myönteisesti uusiin makuihin ja nauttia monipuolisesta ruokavaliosta, kun taas toiset voivat olla arkoja tai osoittaa vähemmän kiinnostusta. Tämä voi liittyä myös vauvan yksilöllisiin taipumuksiin ja makumieltymyksiin. Jokaisen vauvan kehitys on yksilöllistä
Makuaisti ei ole staattinen, vaan se voi olla altis muutoksille eri elämänvaiheissa eli makuaisti kehittyy läpi elämän.

Lähteet:

https://www.mll.fi/vanhemmille/lapsen-kasvu-ja-kehitys/0-1-v/vauvan-aistien-kehitys/

https://kaksplus.fi/vauva/vauva-maistaa-jo-kohdussa-mita-aiti-syo-porkkana-saa-sikion-hymyilemaan-lehtikaali-irvistamaan/

Share the Post:

Related Posts

Join Our Newsletter