Ilmainen toimitus yli 60€ tilauksiin

Vauvan kehitys, tiesitkö nämä asiat vauvan aisteista? Ensimmäisenä kurkataan näköaistin maailmaan

Vauvan kehitys näköaisti matka

Tervetuloa vanhemmuuden maailmaan, joka on täynnä pieniä ihmeitä! Vauvan ensimmäiset viikot tuovat mukanaan ainutlaatuisen seikkailun aistien maailmassa. Tässä blogissa sukellamme syvälle siihen, miten vauvan aistit heräävät ja kehittyvät ensimmäisinä viikkoina. Kehitys on huimaa!

 Arvaatko minkä värin vauva erottaa ensimmäisenä ?

Näköaisti kehittyy

Vauva aloittaa maailmaan kurkistelunsa mustavalkoisena tauluna, mutta värikylläinen seikkailu alkaa nopeasti.
Aisteista vauvan näköaistin kehittyminen vie pisimpään. 

Vaikka vauvan näkökyky on alussa sumea, hän pystyy erottamaan kontrasteja ja kiinnittämään huomiota voimakkaisiin väreihin, erityisesti mustavalkoisiin. Vauvalla kontrastiherkkyys on heikko, eli vauva ei erota esimerkiksi kahta lähekkäin olevaa harmaan sävyä toisistaan.


Katsekontaktin vauvaan saat noin 2-3 viikon iässä. Hän näkee tarkimmin noin 20-40cm etäisyydelle  jolloin hän näkee kaikkein tärkeimmän, eli sinut. Lempi katsomisen kohteet vauvalla onkin ihmiskasvot.

Kahden kuukauden ikäisenä

Kontrastit ja Liikkeet:

Kahden kuukauden ikäisenä vauvan näköaisti on edelleen herkkä kontrasteille, erityisesti mustalle ja valkoiselle. Hän alkaa kuitenkin erottaa muita värejä ja voi kiinnostua voimakkaista kontrasteista, kuten punaisesta ja mustasta. Liikkeet alkavat myös herättää hänen kiinnostustaan, ja hän voi seurata hitaita liikkeitä, esimerkiksi heiluvaa lelua tai vanhempien liikkeitä.

Yleinen Visuaalinen Uteliaisuus:

Kahden kuukauden ikäisenä vauva voi osoittaa yleistä visuaalista uteliaisuutta ympäristöään kohtaan. Varjot ja kirkkaat värit kiinnostavat hänen ympärillään. Hän voi kiinnostua erilaisista muodoista Perusmuodoista vauvaa kiinnostavat ensimmäisenä ympyrä ja neliö.

2. Tarkennuskyky:

Kahden kuukauden iässä vauvan näkökyky parantuu, ja hän alkaa tarkentaa katsettaan tiettyihin kohteisiin. Hän voi esimerkiksi keskittyä tarkastelemaan vanhempiensa kasvoja tai lähistöllä olevia esineitä. Tämä on merkki siitä, että hänen silmänsä lihakset ja linssi alkavat kehittyä tarkempaan tarkennukseen.

3. Kasvojen Tunnistaminen:

Vauva tunnistaa yhä paremmin kasvoja, erityisesti äitinsä ja isänsä kasvot. Hän saattaa reagoida hymyilemällä tai liikuttamalla kasvojaan nähdessään tutut kasvot. Tämä on tärkeä osa varhaisen vuorovaikutuksen ja kiintymyssuhteen kehittymistä.

4. Katselun Kesto:

Kahden kuukauden iässä vauvan kyky pitää katsekontaktia voi pidentyä. Hän voi nyt seurata esineitä tai kasvoja pidempään ja alkaa osoittaa aktiivista kiinnostusta ympäröivää maailmaa kohtaan.

5. Näkökentän Laajentuminen:

Vaikka vastasyntyneellä näkökenttä on rajallinen, kahden kuukauden iässä vauvan kyky nähdä laajenee. Hän voi alkaa kääntää päätään ja tarkastella ympäristöään laajemmin, mikä tukee hänen uteliaisuuttaan ja tutkimus haluaan.

Kolmen kuukauden iässä

4. Silmä-käsi-koordinaatio:

Vauva alkaa kehittää silmä-käsi-koordinaatiotaan kolmen kuukauden ikään mennessä. Hän voi yrittää tarttua esineisiin ja tarkastella niitä lähemmin. Tämä on merkki siitä, että näköaisti integroituu muihin motorisiin taitoihin.

Neljän kuukauden ikäisenä

Neljän kuukauden ikäisen vauvan näköaisti on edennyt merkittävästi, ja pienokainen alkaa nähdä yhä selkeämmin ja tarkemmin ympärillään olevaa maailmaa. Tässä iässä voimme odottaa seuraavia näön kehityksen piirteitä:

1. Värinäkö:

Neljän kuukauden ikäisenä vauvan värinäkö on huomattavasti kehittynyt. Hän voi nyt erottaa laajemman kirjon värejä ja nauttia entistä enemmän värikirjoista ja -leluista. Värikylläinen ympäristö voi olla erityisen kiinnostava ja stimuloiva.

2. Liikkuvien Esineiden Tarkkaileminen:

Neljän kuukauden ikäisen vauvan kyky seurata liikkuvia esineitä on edelleen parantunut. Hän pystyy tarkastelemaan liikkeitä entistä sujuvammin ja reagoimaan nopeampiin liikkeisiin. Tämä voi ilmetä esimerkiksi kiinnostuksena liikkuvaa mobilea kohtaan.

3. Silmä-käsi-koordinaatio:

Neljän kuukauden iässä vauva kehittää silmä-käsi-koordinaatiotaan edelleen. Hän voi tarkkailla käsiään ja yrittää tarttua leluihin tai muihin esineisiin.Neljän kuukauden iässä moni vauva osaa jo viedä asioita kädellä suuhun. Tämä on yleensä kiva tapa tehdä tuttavuutta esimerkiksi omiin varpaisiin ja sormiin, jotka vauva on juuri hoksannut Tämä on ensimmäinen askel kohti motoristen taitojen kehittymistä.

5. Näkökentän Laajeneminen:

Neljän kuukauden ikäisen vauvan näkökenttä on laajentunut, ja hän pystyy näkemään asioita ympärillään entistä paremmin. Hän saattaa olla kiinnostunut kauempana olevista kohteista ja tarkkailla ympäristöään aktiivisemmin.

Neljän kuukauden iässä monet vauvat kykenevät näkemään täyden väriskaalan, ja he alkavat nauttia kirkkaista ja kontrastisista väreistä.

Vauvat kiinnittävät erityisesti huomiota voimakkaisiin kontrasteihin ja kirkkaisiin väreihin, joten mustavalkoiset kuviot tai voimakkaat vastavärit voivat kiinnostaa heitä erityisen paljon. Heidän värinäkönsä jatkaa hienosäätöä ja kehittyy edelleen ensimmäisen elinvuoden aikana.

Vanhemmat voivat tukea vauvan näön kehitystä tarjoamalla kontrasti rikkaita leluja, vuorovaikutusta kasvoista kasvoihin ja antamalla vauvan katsella ympäristöään turvallisessa ympäristössä. Säännölliset läheiset hetket, kuten silmäkontakti ja hymyileminen, ovat myös tärkeitä näön kehityksen tukemisessa tässä varhaisessa vaiheessa.

Kuudesta kuukaudesta eteenpäin

Liikkuvan kohteen seuraaminen ja nopeat silmänliikkeet onnistuvat tarkasti noin puolen vuoden iässä. Myös muut näköaistin osa-alueet kehittyvät vähitellen.

Kuuden kuukauden ikäinen vauva käyttää täydellisesti kahta silmäänsä, eli niin sanottu stereonäkö toimii. Myös väri- ja syvänäkö ovat jo kehittyneet. Lapsi kääntää vaivattomasti katseensa esineestä tai ihmisestä toiseen ja hän erottaa tutun ihmisen muutaman metrin päästä. 

Kymmenen kuukauden iässä vauva saattaa jo poimia pieniä roskia lattialta, näkö on kehittynyt jo niin tarkaksi,että vanhempien on siivottava ahkerasti muruset pois ennen kuin ne kerkeävät vauvan suuhun.

Vuoden ikäinen lapsi pystyy yleensä tarkentamaan katsettaan ja seuraamaan esineitä tarkemmin. Tämä auttaa heitä keskittymään yksityiskohtiin leluissa, kasvoissa ja ympäristössään.

Näköjärjestelmän kehittyminen vie vuosia, ja vasta kouluiässä silmien toiminnot ovat aikuisen tasolla.

Lisää näkökyvystä voi lukea täältä

Jokainen omaa tahtiin

On tärkeää huomata, että nämä ovat yleisiä virstanpylväitä, ja jokainen vauva kehittyy omassa tahdissaan. Vanhemmat voivat tukea vauvan näköaistin kehitystä tarjoamalla värikkäitä leluja, kontrastirikkaita kuvia ja osallistumalla vuorovaikutukseen vauvan kanssa, esimerkiksi katsomalla yhdessä liikkuvia esineitä. Näin luodaan pohja vauvan visuaaliselle kehitykselle ja vahvistetaan hänen yhteyttään ympäröivään maailmaan.

Lähteet

Kaksplus vauvan kehitys näin näkö kehittyy

https://www.mll.fi/vanhemmille/lapsen-kasvu-ja-kehitys/0-1-v/vauvan-aistien-kehitys/

https://papunet.net/nakoaisti/

Share the Post:

Related Posts

Join Our Newsletter